Medijsko središče

radi imamo domace nosilni banner

Radi imamo domače

Mercator kot največji podpornik slovenskih pridelovalcev zdaj ponuja kupcem več kot 800 vrst lokalnih domačih izdelkov. V več kot 300 prodajalnah najboljšega soseda bodo lahko kupci odslej na stojnicah in policah Iz domačih krajev kupili tudi pristne domače izdelke več kot 70 slovenskih domačij, kmetij in malih proizvajalcev. Tako Mercator nadaljuje z dolgoletno podporo slovenskemu kmetijstvu in krepi dolgoročno sodelovanje z domačimi dobavitelji, kupcem pa nudi tudi pridelke in izdelke kot z lokalnih tržnic.

Razširjena ponudba domačih izdelkov slovenskih lokalnih kmetij in manjših proizvajalcev, označena z rdečim srčkom Radi imamo domače, pomeni nadgradnjo dosedanje Mercatorje ponudbe »Iz domačih krajev«, s katero je leta 2012 kot prvi trgovec v Sloveniji pričel s stalno promocijo pridelkov slovenskih kmetov. Od takrat je na Mercatorjevih policah sveže sezonsko sadje in zelenjava več kot 100 slovenskih dobaviteljev, od velikih zadrug do družinskih kmetij. Tem so kasneje dodali še pristno slovensko mleko, mlečne izdelke in meso izključno slovenskih dobaviteljev v redni ponudbi mesnic.

Polica Radi imamo domace 7

Projekt Radi imamo domače

Od 12. maja 2016 je v naboru slovenskih dobrot v Mercatorju prek 800 vrst domačih izdelkov, ki poleg svežega sadja, zelenjave, mleka in mesa zdaj vključujejo še druge kategorije izdelkov – sadne sokove, trajne izdelke, olja, sire, med in medene dobrote, čaje, jajca, vložnine in podobno.

»Z zelo široko ponudbo domače hrane spodbujamo domače dobavitelje, da so s svojimi pridelki in izdelki inovativni in vse bolj konkurenčni. V Mercatorju krepimo partnerstva s prodornimi slovenskimi živilskimi podjetji, pa tudi z manjšimi, a podjetnimi kmetovalci in manjšimi proizvajalci. S projekti kot je Radi imamo domače tako zdaj še več lokalnim dobaviteljem omogočamo prostor na naših policah, našim kupcem pa zagotavljamo najbolj raznoliko in najširšo ponudbo domačih izdelkov slovenskih kmetij«, pojasnjuje Branko Micič, direktor sektorja sveži program v Mercatorju.

V projekt »Radi imamo domače« so v Mercatorju vključili domače izdelke pristnih okusov več kot 70 dobaviteljev, med katerimi so svoje mesto dobile tudi slovenske kmetije in domačije ter manjši pridelovalci. Večina med njimi doslej ni imela možnosti prodaje pri velikih trgovcih, po novem pa bodo potrošniki njihove izdelke lahko kupili na posebej označenih policah in stojnicah v več kot 300 Mercatorjevih trgovinah po vsej Sloveniji.

Med novimi dobavitelji Mercatorja je tudi Andrej Podpečan, gospodar kmetije Podpečan iz vasi Galicija v Žalcu, ki je o novem sodelovanju z Mercatorjem povedal naslednje: »Vesel sem, da največji slovenski trgovec pri širjenju ponudbe domačih izdelkov ni pozabil na nas, manjše kmetovalce. Prepričan namreč sem, da imamo tudi mi odlične izdelke, ki jih odlikujeta kakovost in lokalno poreklo. Z Mercatorjem bomo tako za začetek naše sire in sirupe predstavili širši slovenski javnosti ter jih približali kupcem.«

Radi imamo domace Kmetija Podpecan

Gospa Meta Brozovič iz kmetije Brozovič, ki na Mercatorjevih policah ponuja svoje domače sokove in sirupe, pa pravi: »To, da so naši sirupi zdaj na Mercatorjevih policah, nam veliko pomeni. Naše izdelke lahko tako ponudimo več ljudem in s proizvodnjo ohranjamo našo kmetijo, našo domačijo in naš način življenja. S tem, ko je Mercator na svoje police postavil tudi domače izdelke majhnih proizvajalcev, je odprl možnosti za nadaljnji razvoj našega podeželja, ki mora ohraniti svojo pristnost v dobro vseh. Zdaj lahko košček doline reke Kolpe užijete tudi drugod!«

Ob tem je treba pripomniti, da vseh lokalnih izdelkov v projektu Radi imamo domače ne more biti v ponudbi vseh Mercatorjevih trgovin, ampak so glede na možnosti vsakega dobavitelja izdelki različno razporejeni predvsem v trgovine, ki so vsakemu dobavitelju najbližje.

Podporo domačemu gledajo širše

Mercatorjevo široko družino partnerjev tako sestavlja več kot 2000 slovenskih pridelovalcev, predelovalcev in dobaviteljev, in še bo rasla. Prav tako je Mercator v podporo slovenskemu kmetijstvu marca letos z Zadružno zvezo Slovenije podpisal dolgoročni dogovor o sodelovanju pri zagotavljanju izdelkov lokalno pridelane hrane oz. ponudbi kakovostnih izdelkov slovenskih pridelovalcev. Tako Mercator nadgrajuje večletna prizadevanja za dvig samooskrbe v Sloveniji, saj se s podpisom tega dogovora ohranjajo delovna mesta v pridelavi, predelavi in trgovini.

Sodelovanje z domačimi dobavitelji in nova ponudba »Radi imamo domače« so le del Mercatorjeve zgodbe za podporo domačega. Najboljši sosed namreč v okviru svojih družbeno odgovornih projektov pod nazivom »Radi delamo dobro« letno podpre več kot 1700 družbeno koristnih projektov in ter več 100 lokalnim društvom, med katerimi je največ gasilskih društev, nameni skupaj  130.000 evrov na leto. Podpira tudi slovensko kulturo in domače športnike, predvsem smučarje skakalce, nogometno reprezentanco in rokometni klub Krim Mercator.

Delež slovenskih izdelkov se v Mercatorju v primerjavi s prejšnjimi leti ni zmanjšal – več kot tri četrtine živilskih izdelkov odkupijo od domačih dobaviteljev. Slovenski dobavitelji v Mercatorju prevladujejo v svežih kategorijah, torej tam, kjer je potrošniku poreklo najpomembnejše.

Preberite več o Mercatorjevi ponudbi »Radi imamo domače.«

Radi imamo domače