Medijsko središče

Slovenski zajtrk1

Tradicionalni slovenski zajtrk

Na ta način je Mercator približal tradicionalni slovenski zajtrk tudi otrokom na obeh pediatričnih klinikah in jim tako omogočil, da so se  udeleženi tega vseslovenskega projekta.

Tradicionalni slovenski zajtrk poteka v vrtcih in šolah vsak tretji petek v novembru že tretje leto. Na ta dan pripravijo otrokom zajtrk iz kruha, mleka, masla, medu in jabolk.

Ključni namen je spodbujati uživanje hrane iz lokalnega okolja, ozaveščati otroke o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, o pomenu kmetijske dejavnosti za širše okolje in o pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo. Otroci že tradicionalno zaužijejo zajtrk in se pogovarjajo o zdravem prehranjevanju in lokalni pridelavi.  Če otroci sprejmejo sporočilo, da so doma pridelane sestavine najboljše, je prihodnost domače prehranske verige svetlejša, saj se spremembe prehranskih navad naroda začnejo pri otrocih.

Mercator kot trgovec prispeva k prizadevanjem za večjo samooskrbo predvsem pri nabavi in dogovorih s pridelovalci. Ponuja največ izdelkov slovenskih proizvajalcev in stalno širi ponudbo lokalnih pridelkov in izdelkov. Podpira pa tudi vsa prizadevanja za večjo ozaveščenost o skrbi za zdravo prehrano, za zdravje in bolj zdrav način življenja.

Otroke Pediatrične klinike v Ljubljani in Mariboru pa so ob tradicionalnem slovenskem zajtrku obiskale tudi Lumpi maskote ter jim podarile Lumpi igrače.

Tradicionalni slovenski zajtrk, 15. 11. 2013