Medijsko središče

Mercator

Uradna izjava glede umika spornih testenin podjetja Vispak

Mercator, d.d. objavlja uradno izjavo vezano na poziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za umik spornih testenin in dobavo novih:
»Podjetje Vispak d.d., ki je bil v razpisu družbe Mercator, d.d. izbran za dobavitelja predmeta dobave razpisa Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, je v okviru izbornega postopka družbi Mercator oddal vsa dokazila u ustreznosti izdelka v skladu z razpisno dokumentacijo Ministrstva.
Blago, ki je predmet dobave razpisa, so ne-jajčne testenine, pakirane v 0,5 kg embalažo, vrečke/paketi so pakirani v transportno embalažo, dobavljivo na paletah. Izdelek ne sme vsebovati črtne kode (bar koda). V skladu s posebnimi zahtevami v razpisni dokumentaciji  je bila embalaža, proizvodnja, pakiranje in označevanje izdelka posebej in namensko pripravljeno in izvedeno samo za namene razpisa. Artikla kot je navedeno v zahtevku Javnega razpisa, namreč v prosti prodaji ni in ga tudi ne sme biti.  

Po ugotovitvi suma prisotnosti jajčnih beljakovin v sledovih, je Mercator d.d. naročil raziskavo o prisotnosti jajčnih beljakovin v dostavljenih izdelkih pri neodvisnem tujem akreditiranem laboratoriju. V okviru raziskave, ki jo je na več vzorcih dostavljenih špagetov izvedel neodvisni laboratorij Neotron SpA iz Italije, prisotnost jajčnih beljakovin ni bila zaznana v niti enem vzorcu. Dokazila o rezultatih analize so bile dne, 16.1.2015 ob 10.50 uri predložena tudi Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.   

Navkljub temu bo podjetje Vispak d.d. kot dobavitelj predmeta razpisa v zahtevanem roku odstranil vso dostavljeno količino ter jo nadomestil z novim izdelkom.«

RAZISKAVA Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.