Medijsko središče

Banner mi Mercator 686x300px

Negotovost glede prenosa na Fortenovo ni dobra za razvoj Mercatorja

Poslovni sistem Mercator, d. d., ki formalno še vedno sodi v nasedli Agrokor, načrtuje refinanciranje dolga, ki zapade prihodnje leto, ne da bi pri tem moral prodati dragocene nepremičnine, danes poroča agencija Bloomberg.

Mercator je v zadnjem desetletju skoraj prepolovil svoje neto dolg, deloma z zaslužkom približno 260 milijonov evrov iz naslova prodaje nepremičnin, medtem pa spor v procesu prenosu družbe na Fortenovo še ni končan.

V Mercatorju smo prepričani, da lahko refinanciramo približno 450 milijonov evrov posojil, ki bodo zapadla v letu dni, pravi predsednik Mercatorjeve uprave Tomislav Čizmić. »Z bankami se že pogovarjamo. Proučujemo vse možnosti, vključno iz morebitno izdajo obveznic,« je dejal Čizmić ter izrazil pričakovanje, da bo posel sklenjen do marca 2021.

Mercator ima še vedno v lasti okoli 1,1 milijarde evrov nepremičnin, kar je njegova velika prednost v primerjavi z drugimi trgovci, ki svoje prostore najemajo. Kot piše Bloomberg, utegne to premoženje Mercatorju koristiti denimo za pomoč pri financiranju 130 milijonov evrov vrednega logističnega centra, ki predstavlja daleč največjo Mercatorjevo naložbo doslej.

banner tomislav cizmic predsednik uprave 1280x720px3

»Ta sredstva lahko uporabimo za nadaljnjo monetizacijo ali tudi za zavarovanje novih posojil,« pojasnjuje predsednik uprave. Kljub razdolžitvi in naložbam pa Mercatorjev dolgoročni uspeh temelji na reševanju spora, zaradi katerega je trenutno ustavljen proces prenosa lastništva Mercatorja na Fortenovo.

Ta negotovost ni dobra za Mercator, pravi Tomislav Čizmić. »Če se želimo še naprej razvijati in izkoristiti priložnosti na trgu, moramo biti del zdrave skupine in to je za nas Fortenova.«

Mercator pa medtem išče priložnosti za širitev tudi v Srbiji. Kot pravi Čizmić, moramo kot vodilni trgovec v regiji sodelovati pri konsolidaciji srbskega maloprodajnega sicer zelo razdrobljenega trga.