Medijsko središče

Intersport baner 686x300px

Mercator podpisal pogodbo o prodaji skupine Intersport

Na podlagi določil Pravil Ljubljanske borze, d.d., Ljubljana in veljavne zakonodaje družba Poslovni sistem Mercator, d.d., Ljubljana objavlja naslednje sporočilo:

Poslovni sistem Mercator, d.d., in družba Enterprise Fund VII iz Poljske, zasebni investicijski sklad, ki ga upravlja Enterprise Investors, sta podpisala kupoprodajno pogodbo o prodaji oz. nakupu skupine Intersport, ki je nosilka licence Intersport za regijo Zahodnega Balkana. Vrednost transakcije je skoraj 34,5 milijonov evrov. Skupina Intersport je v času poslovanja v okviru Mercatorja postala nesporni športni trgovec številka ena v Sloveniji in eden najuspešnejših trgovcev s športno opremo v širši regiji. Transakcija zagotavlja Intersportu ISI nadaljnjo rast, Mercatorju pa omogoča strateško partnerstvo na področju ponudbe športnih izdelkov. Sinergije prihodnjega sodelovanja je pričakovati za obe družbi, kar bo omogočilo nadaljnjo rast in razvoj ponudbe športne opreme v regiji.

Prodaja Skupine Intersport je v skladu z novo strategijo Mercatorja, ki se osredotoča na osnovno dejavnost in močno partnerstvo na področju dopolnilne ponudbe v Mercatorjevih trgovskih centrih. Pogodba predvideva, da bo novi lastnik prevzel vse zaposlene v Intersportu kot tudi dejavnost na obstoječih lokacijah.

Toni Balažič, predsednik uprave družbe Mercator, je ob podpisu kupoprodajne pogodbe poudaril: »Mercator s to transakcijo pridobiva strateškega partnerja, ki bo omogočal nadaljnji razvoj ponudbe Intersporta ISI, Mercatorjevim in drugim kupcem pa še naprej inovativno, kakovostno in konkurenčno ponudbo športne opreme.«

Enterprise Investors je ena največjih družb zasebnega kapitala v srednji in vzhodni Evropi. Od svoje ustanovitve v letu 1990 je vzpostavila osem različnih skladov s skupnim kapitalom višjim od 2 milijard EUR. V preteklih letih je družba investirala 1,7 milijard evrov v 137 podjetij v različnih sektorjih.

»V skladu z globalnimi trendi bolj zdravega načina življenja je področje športne opreme na različnih geografskih območjih preseglo celotno tržišče z obutvijo in modnimi dodatki. Prepričani smo, da se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnjih letih. To je eden od številnih razlogov za našo odločitev, da investiramo v Intersport ISI in podpremo močno lokalno ekipo, ki jo vodi Mateja Jesenek«, je povedal Michał Kędzia, partner v Enterprise Investors, odgovoren za investicijo.

Na slovenskem trgu je Intersport prisoten od leta 1999, ko je bila v Mercator centru v Ljubljani odprta prva prodajalna Intersport. Od takrat je bila tudi slovenskim kupcem na voljo najsodobnejša in kakovostna športna oprema po konkurenčnih cenah, trgovine Intersport pa se posebej odlikujejo tudi s svojim strokovnim svetovanjem kupcem

V skupini Intersport ISI, d.o.o., je bilo konec leta 2015 na trgih regije 93 trgovin Intersport s skupaj 852 zaposlenimi. V letu 2015 je Skupina Intersport ustvarila 81 milijonov EUR prihodkov, v letošnjem letu pa se je skupina razširila z dodatno 11 trgovinami, 8 od teh lastnih in 3 franšize. V letu 2016 pričakujejo rekordno prodajo in poslovne rezultate. Skupina Intersport deluje na vseh trgih bivše Jugoslavije in na trgu Albanije in je pomemben del mednarodne korporacije Intersport International.

Zaključek transakcije je povezan z vrsto formalnih postopkov, med katerimi je tudi izdaja dovoljenj pristojnih regulatorjev. Transakcija naj bi bila zaključena predvidoma do konca letošnjega leta. Mercatorjev finančni svetovalec pri tej transakciji je UniCredit.

Obvestilo bo od 14.9.2016 in za obdobje najmanj 10 let objavljeno tudi na spletnih straneh družbe www.mercatorgroup.si.

Poslovni sistem Mercator, d.d.
Uprava