Maloprodajni kolegij 686x300

4. Maloprodajno srečanje v znamenju optimizma in smelih načrtov

V četrtek, 10. maja 2018, se je na 4. Maloprodajnem kolegiju v ljubljanskem Koloseju vodstvo Mercatorja sešlo s poslovodji in njihovimi namestniki, da bi jim predstavilo glavne poudarke iz poslovanja družbe v preteklem letu ter zarisalo smernice za naprej.

Tomislav Čizmić, predsednik uprave, je v svojem nastopu  leto 2017 označil kot leto stabilizacije: Mercator je posloval pozitivno in z rastjo, ob čemer je prvič po letu 2011 povečal rast prihodkov iz maloprodaje, zmanjšal pa je tudi zadolženost. Poudaril je, da je Mercator danes največji trgovec v regiji, vodilni na vseh trgih svojega poslovanja: v Sloveniji, Srbiji, Črni gori ter v Bosni in Hercegovini, in posluje bolje kot pred letom dni. Tudi v prvem četrtletju 2018 je Skupina Mercator poslovala uspešno, kar vliva optimizem za naprej. Posebej je izpostavil, da smo v Mercatorju prav v preteklem letu z osveženim komunikacijskim tonom uspeli nagovoriti tudi mlade in znatno povečati delež tistih med 18 in 37 let med svojimi kupci. Igor Mamuza, član uprave, je jedrnato povzel ključne cilje Mercatorja v 2018:  biti prvi po tržnem deležu, prvi med mladimi, prvi v 'top of mind' ter prvi v percepciji 'domače' in 'lokalno'. V ta namen nadaljujemo s prenovo maloprodajne mreže in uvajanjem novega koncepta trgovine, ki osrednje mesto namenja svežim programom, širini ponudbe in izvrstni storitvi. Prispevek pomočnika člana uprave Sama Gorjupa je v središče pozornosti postavil zaposlene in njihov ključni prispevek k uspešnosti poslovanja, in to v kontekstu glavnih značilnosti sedanjega trga dela: padajoče stopnje nezaposlenosti, povečevanja absentizma in fluktuacije, ki enako pestijo vse trgovce v Sloveniji. V Mercatorju zato poskušamo z vsemi silami zadržati dober kader, in to z nadaljnjimi investicijami v materialne oblike nagrajevanja uspešnosti, s t. i. 'Variabilo 2', s 1. junijem pa tudi s spremembo plačnih razredov vodilnega kadra v prodajalnah.

Srečanje je z motivacijskim predavanjem o težavni komunikaciji pri vodenju zaključil psihiater dr. Željko Ćurić.

play video

4. maloprodajno srečanje, 10. 5. 2018